“Pla Local d’Habitatge… participatiu?”

(27/10/23 a l’Eco de Sitges/Ribes)

L’esborrany destaca per errors garrafals que haguessin sigut advertits per qualsevol.

El govern municipal de Sant Pere de Ribes ha anunciat recentment la posada en marxa d’un nou Pla Local d’Habitatge per fer una diagnosi de la situació actual i planificar les polítiques en aquesta matèria durant el període 2023-2028. Una notícia que molts esperàvem i reclamàvem des de fa una pila d’anys i és que l’anterior era del període 2009-2014. Feia 9 anys que restava caducat! Sobta que amb la demanda tan gran que hi ha d’habitatge de preu assequible, hagi costat tant que el govern posi fil a l’agulla a la necessitat de fer una estratègia global de municipi per a garantir l’accés universal i digne a un dret tan fonamental.

 

L’anterior Pla estava marcat per l’esclat de la bombolla immobiliària, però, així i tot, mantenia les expectatives de supercreixement demogràfic mitjançant les inversions segures en el totxo que havia incentivat mediàticament i políticament tot l’aparell especulatiu liberal de l’empresariat espanyol i que va inocular-se en la població. Perquè ens fem una idea, en aquell Pla es preveia la construcció de 5.155 nous habitatges en l’horitzó del 2014, dels quals finalment només se’n van construir 324. És per això, que és fonamental que el nou Pla Local d’Habitatge es faci d’una manera veritablement participativa partint d’una diagnosi real del que viu dia a dia la gent del nostre municipi i amb l’objectiu de voler ampliar de manera ambiciosa el parc municipal d’habitatge destinat al lloguer assequible. 

 

Però, malauradament no és el que ara per ara ens hem trobat i és el que el govern ja ha desvelat que vol despatxar aquest “procés participatiu” amb la convocatòria de dues xerrades obertes aquest mes d’octubre i d’una enquesta online (també amb una reunió amb grups polítics i oposició als que ni tan sols els van enviar la documentació prèviament). I amb aquestes molles, a la darrera reunió de la Mesa Local d’Habitatge que hi vaig assistir (el passat dia 4), el govern ens va anunciar que el seu objectiu era aprovar el Pla el mes de desembre o el més de gener com a molt tard. Dates que demostren que no hi ha cap interès real en estudiar i incorporar de veritat les reflexions de la ciutadania i la resta de grups i col·lectius.  

 

I és que com ja vam advertir – i malauradament no se’ns ha fet cas – un projecte com aquest perquè sigui funcional ha de comptar amb la ciutadania des de bon principi. Ja que, si no partiràs des d’unes dades de diagnosi únicament fetes des del punt de vista de tècnics forans i que no representaran realment a Sant Pere de Ribes. I com ja temíem, el primer esborrany de document de síntesi que han fet arribar als grups de l’oposició destaca per errors tan garrafals que haguessin sigut advertits per qualsevol veí o veïna del municipi (pel que sembla a excepció dels que formen el nostre govern). Per exemple, no desglossen els preus de lloguer de manera diferenciada entre Ribes i Les Roquetes quan només haurien d’haver reclamat a l’INCASÒL que els hi enviessin l’estadística segons codi postal. Ah! I així descriu aquest document la nostra localitat: “El municipi de Sant Pere de Ribes està constituït per dues polaritats, Sant Pere i Roquetes…” És que no han anomenat bé cap dels dos grans nuclis! Ai! Tanta espera i tan poca endreça!