ARTICLE: Crònica del 5è Monoclip

Amb l’Esther Rodríguez comunicant contactant en directe per telèfon amb el guanyador del Premi del Públic

“Crònica del 5è Monoclip”

(06/06/23)

“Espectacular” de Pau Albà guanya el premi del Jurat de la cinquena edició del Monoclip

  •  Els públic assistent a la Gala Final al Teatre La Bòbila va escollir “Tot” d’Adrian Riera com a guanyador del premi del públic.

El passat dissabte 3 de juny es va celebrar la gran final de la cinquena edició del Concurs de Videoclips “Lowcost” Monoclip, emmarcada com un dels esdeveniments més emblemàtics del Festival Monocicle de Sant Pere de Ribes. Enguany es va celebrar per primera vegada al Teatre La Bòbila, a Les Roquetes, amb l’objectiu d’aprofitar les possibilitats de l’equipament i sobretot d’incloure el conjunt del municipi dins de l’àmbit i la proposta del festival que vol donar possibilitats, i ajudar a conèixer, a noves propostes tant musicals com audiovisuals.  

El certamen ha tornat a ser un èxit i en la que s’han inscrit dos-cents videoclips dels quals els onze finalistes, seleccionats per un jurat professional format per (Iban Arnau, Sergi Iracheta, Lídia Gàzquez, Ester Sánchez i Néstor Reina), van poder ser gaudits en la pantalla gran del Teatre La Bòbila. La sessió també va comptar amb l’actuació de la cantautora ribetana, Júlia Carmona, que va encisar l’audiència amb una petita mostra del seu repertori. L’esdeveniment vol reivindicar tot l’esforç i talent que s’expressa en el món del videoclip, sovint amb massa voluntarisme i molt pocs recursos, però que ofereix unes possibilitats d’experimentació i innovació amb nous llenguatges i formats que difícilment es troben en productes audiovisuals més convencionals com són la televisió o el cinema.

Aquest projecte és molt especial per a mi, i és que va sorgir des de l’experiència personal com a realitzador de videoclips i de viure (i patir) a la meva carn el dificultós que és treballar en aquest camp i el mèrit i la passió que hi ha al darrere de cada peça audiovisual d’aquest tipus. Jo mateix vaig viure també el difícil que és després moure els videoclips i tota l’estafa que hi ha al voltant ple de festivals falsos que ni projecten la teva obra, que no hi ha cap mena de retribució econòmica i que a més et cobren (i no poc) per participar. El Monoclip, per tant, va sorgir com una antítesis a tot això i hem aconseguit que esdevingui un petit oasi: ni pagues per participar, es projecta la teva obra en una sala de cinema i amb públic i a més hi ha premis de veritat.

El premi del jurat, que consisteix en 500 € en metàl·lic i 500 € per llogar material audiovisual de l’empresa col·laboradora Avisual Pro, el va guanyar el videoclip animat “Espectacular” realitzat pel vilanoví Pau Albà Jiménez i que posa imatges a la cançó del darrer disc de Joan Colomo. L’obra, d’una originalitat i dedicació absolutes, es tracta d’una meticulosa animació inspirada en la tradició més artesana de tècniques com l’acolorament a mà (i fotograma a fotograma) de pel·lícules en blanc i negre que van esdevenir les primeres pel·lícules a color com les Kinemacolor a la primera dècada dels 1900. L’autor va contactar amb la institució neerlandesa Eye Filmmuseum The Netherlands per poder fer servir imatges originals del Tour de França del 1953.

I la nit va premiar des de l’experimentació amb les tècniques més tradicionals fins al joc amb les més incipients, i és que el premi del públic – que consistia en 200 € en metàl·lic- va ser escollit pel públic assistent en una votació amb urna i el va guanyar el també vídeo d’animació, però fet mitjançant intel·ligència artificial, “Tot” d’Adrián Riera posant música a la cançó del grup balear Xanguito. El vídeo representa la cançó mitjançant el rostre il·lustrat de més de 70 personatges famosos que s’encadenaven l’un amb l’altre mitjançant la tècnica de la interpolació de frames i encara que va ser fet mitjançant l’ajuda d’un generador d’imatges via intel·ligència artificial va necessitar la dedicació manual de quatre mesos de l’autor. L’autor, que no va poder assistir a la gala, ja que era a Mallorca, va ser contactat en directe per telèfon des dels escenaris del Teatre La Bòbila des dels quals va mostrar la seva sorpresa i agraïment mentre sentia l’escalf del públic assistent.

El Monoclip és tan sols un dels esdeveniments del Festival Monocicle que tindrà lloc aquest any l’àmbit del castell de Ribes, sota-ribes i l’església vella entre el 8 i 11 de juny i que tindrà com a moment neuràlgic la Gran Final del Concurs de Música d’autor/a al Pati del Castell el dissabte amb l’actuació d’Ellen & Simona, Enoch DMK i Rodricc. També comptarà amb artistes com Mishima, Guineu, Filipin Yess, Dan Peralbo i El Comboi, Fetus, Bandhana, Miqui Puig dj i un conjunt d’activitats gratuïtes per a infants. El Festival finalitza el diumenge amb el “Coneix Ramon Mirabet” una íntima entrevista-concert acústic en el qual podrà intervenir el públic.

 

Entrades a: monocicle.cat